Sposób przygotowania:
Letnie drożdżówki z porzeczkamiETAP 1:
Kalafior umyć i osuszyć. Podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w lekko osolonym wrzątku. Zdjąć z ognia, ostudzić i zmiksować na gładko.
Do miski przełożyć obie mąki, dodać cukier i drożdże. Wymieszać. Dodać mus z kalafiora, aromat rumowy i jajko.
ETAP 2:
Wymieszać, a następnie wyrobić ciasto. Wyrabiać około 3-5 minut. Przełożyć do miski, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia ciasta. Powinno podwoić swoją objętość.
ETAP 3:
Wyrośnięte ciasto ponownie lekko zagnieść. Podzielić na 7 równych części. Uformować kule i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć. Posmarować każdą roztrzepanym jajkiem. Na każdą drożdżówkę ułożyć po czubatej łyżce porzeczek i je wcisnać w ciasto. Posmarować ponownie jajkiem.
ETAP 4:
W misce miękki olej kokosowy, mąkę i ksylitol wyrobić na kruszonkę. Posypać nią obficie wszystkie bułeczki. Dodać słonecznik.Zostawić na około 20 minut pod przykryciem do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 st i piec około 20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego!
kuchenny świat