monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Letnie drożdżówki z porzeczkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 188
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W cieście drożdżowym nie ma tłuszczu, jest za to mus z kalafiora. Dzięki temu ciasto nie jest suche, i jest dietetyczne. Zapraszam:)

Letnie drożdżówki z porzeczkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Letnie drożdżówki z porzeczkami

 

Sposób przygotowania:

Letnie drożdżówki z porzeczkami

ETAP 1:

Letnie drożdżówki z porzeczkami
do mąk dodać ugotowanego kalafiora i jajko

Kalafior umyć i osuszyć. Podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w lekko osolonym wrzątku. Zdjąć z ognia, ostudzić i zmiksować na gładko.
Do miski przełożyć obie mąki, dodać cukier i drożdże. Wymieszać. Dodać mus z kalafiora, aromat rumowy i jajko.

ETAP 2:

Letnie drożdżówki z porzeczkami
ciasto dobrze wyrobić i zostawić do wyrośnięcia

Wymieszać, a następnie wyrobić ciasto. Wyrabiać około 3-5 minut. Przełożyć do miski, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia ciasta. Powinno podwoić swoją objętość.

ETAP 3:

Letnie drożdżówki z porzeczkami
ciasto podzielić na kule i dodać porzeczki

Wyrośnięte ciasto ponownie lekko zagnieść. Podzielić na 7 równych części. Uformować kule i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć. Posmarować każdą roztrzepanym jajkiem. Na każdą drożdżówkę ułożyć po czubatej łyżce porzeczek i je wcisnać w ciasto. Posmarować ponownie jajkiem.

ETAP 4:

W misce miękki olej kokosowy, mąkę i ksylitol wyrobić na kruszonkę. Posypać nią obficie wszystkie bułeczki. Dodać słonecznik.Zostawić na około 20 minut pod przykryciem do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 st i piec około 20 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego!