gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Babeczki orzechowe z masą kokosową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 3/5 głosów: 7

Pyszne kakaowo orzechowe babeczki z dżemem z czarnej porzeczki, bo taki jest nasz ulubiony pod każdy krem, ale można dać inny.

Babeczki orzechowe z masą kokosową Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babeczki orzechowe z masą kokosową

 

  • mąka pszenna 25 dkg
  • orzechy 5 dkg
  • cukier puder 2 łyżki
  • żółtka 2 szt
  • masło 13 dkg
  • śmietana 2 łyżki
  • sól
  • kakao 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Masa z kokosów
  • mleko 3 szklanki
  • wiórki kokosowe 20 dkg
  • masło 20 dkg
  • cukier 4-5 łyżek
  • polewa czekoladowa

 

  • dżem dowolny

Sposób przygotowania:

Babeczki orzechowe z masą kokosową
Przygotowanie babeczek

Mielimy orzechy najlepiej żeby były jeszcze kawałki.

Zimne masło kroimy najlepiej na desce nożem w kostkę. Do miski wkładamy wszystkie składniki potrzebne do ciasta posiekane masło. Zagniatamy ciasto ręką chłodzimy w lodówce np 30 minut.

Schłodzone ciasto wałkujemy wycinamy odpowiedniej wielkości krążki i wylepiamy posmarowane foremki. Każdą babeczkę nakłuwamy widelcem. Babeczki pieczemy około 20 minut studzimy.

Przygotowanie nadzienia do babeczek:

Do garnka wlewamy mleko zagotowujemy. Do mleka wsypujemy wiórki kokosowe i cukier mieszamy cały czas,  aby masa się nam nie przypaliła. Gotujemy dosyć długo około 15 minut do odparowania mleka. Masę zdejmujemy z kuchenki dodajemy pokrojone masło mieszamy aż się rozpuści.

Do zimnych babeczek do środka dajemy po trochę dzemu z czarnej porzeczki lub inny ulubiony. Na to nakładamy masę kokosową trochę formujemy. Gdy masa wystygnie babeczki polewamy polewą czekoladową.

POLECAM!!!
Babeczki orzechowe z masą kokosową
Masę nakładamy najlepiej małą łyżeczką formując kopczyk
Babeczki orzechowe z masą kokosową
Do kazdej babeczki na dno dajemy dowolny ulubiony dzem