SUPERPRZEPIS

Babeczki pikowane z mąką kokosową

  • 3
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 160
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Babeczki pikowane z mąką kokosową Więcej zdjęć (2)

Kolejny mój autorski przepis. Babeczki smakują rewelacyjnie, kuszą swym kokosowym aromatem i uroczym wyglądem.

Składniki:

Babeczki pikowane z mąką kokosową

Około 6 sztuk:

  • 75 g masła/margaryny
  • 60 g cukru
  • 1 jajko (duże lub 2 małe)
  • 2 łyżki mleka
  • 60 g maki pszennej
  • 40 g mąki kokosowej
  • kilka kropel aromatu śmietankowego/waniliowego/kokosowego

Dekoracja:

  • masa cukrowa (biała)
  • perełki cukrowe (srebrne)

Sposób przygotowania:

Babeczki pikowane z mąką kokosową

Masa:

Babeczki pikowane z mąką kokosową
Masę należy miiksować do połączenia się składników, nie dłużej.

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Natomiast masło/margarynę utrzeć z cukrem do momentu uzyskania puszystej masy. Ciągle mieszając - wbić jajko i dodać mleko.

Następnie suche składniki połączyć z mokrymi, a całość wymieszać z paroma kropelkami dowolnego aromatu.

Wypełnianie papilotek:

Babeczki pikowane z mąką kokosową
Należy pamiętać, aby papilotek nie wypełniać do końca.

Specjalną blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, a następnie napełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek).

Pieczenie:

Babeczki pikowane z mąką kokosową
Gotowe babeczki powinny być delikatnie zarumienione.

Ciastka należy piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.

Upieczone babeczki wyjąć z formy i odrobinę ostudzić.

Dekoracja:

Babeczki pikowane z mąką kokosową
Masa lepiej przylega do ciepłych babeczek.

Masę cukrową należy cienko rozwałkować.

Z placka powycinać kółka - odrobinę większe od średnicy babeczek i każdy okrąg delikatnie przenieść na ciepłe ciastka (by masa lepiej przylegała).

Masę lekko docisnąć i za pomocą noża lub wykałaczki narysować na niej kratkę.

W skrzyżowaniach wzoru umieścić perełki.