SUPERPRZEPIS

Babka biszkoptowa cytrynowa z chia

  • 1
  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 102
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Babka biszkoptowa cytrynowa z chia Więcej zdjęć (3)

Prosta, nieco sucha babka ale naprawdę całkiem smaczna. A do tego oczywiście jest bez tłuszczu, może się skusicie? Zapraszam:)

Składniki:

Babka biszkoptowa cytrynowa z chia

 

Sposób przygotowania:

Babka biszkoptowa cytrynowa z chia

ETAP 1:

Babka biszkoptowa cytrynowa z chia
zebrane w misce jajka ubić na sztywno na wysokich obrotach miksera

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odłożyć na bok. Cytrynę dokładnie wyszorować, zetrzeć skórkę. Z jednej mniejszej wycisnąć sok i podzielić go na pół.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.

ETAP 2:

Babka biszkoptowa cytrynowa z chia
do białek dodać zółtka oraz skórkę i sok z cytryny

Następnie dodawać stopniowo cukier i mieszać do jego rozpuszczenia.

Żółtka dodawać po jednym i mieszać mikserem na małych obrotach.

Dodać sok ( jedna połowę) i skórkę z cytryny. Wymieszać.

ETAP 3:

Babka biszkoptowa cytrynowa z chia
do masy jajecznej dodać mąkę i chia delikatnie wymieszać

Do masy jajecznej przesiać mąkę, dodać chia. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać składniki.

Masę biszkoptową przełożyć do formy na babkę z kominem.

Piec w 180 st około 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.

Zimną babkę nakłuć w kilku miejscach patyczkiem i nasączyć sokiem z cytryny. Smacznego!