Sposób przygotowania:
Babka biszkoptowa cytrynowa z chiaETAP 1:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Odłożyć na bok. Cytrynę dokładnie wyszorować, zetrzeć skórkę. Z jednej mniejszej wycisnąć sok i podzielić go na pół.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
ETAP 2:
Następnie dodawać stopniowo cukier i mieszać do jego rozpuszczenia.
Żółtka dodawać po jednym i mieszać mikserem na małych obrotach.
Dodać sok ( jedna połowę) i skórkę z cytryny. Wymieszać.
ETAP 3:
Do masy jajecznej przesiać mąkę, dodać chia. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać składniki.
Masę biszkoptową przełożyć do formy na babkę z kominem.
Piec w 180 st około 40-45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
Zimną babkę nakłuć w kilku miejscach patyczkiem i nasączyć sokiem z cytryny. Smacznego!
ewaeu