Sposób przygotowania:
Babka biszkoptowa z majonezem
Białka z solą ubić na sztywno. Do ubitych białek stopniowo dosypywać cukier i miksować. Gdy białka będą gładkie i lśniące dodać żółtka i chwilkę miksować. Wlać sok z pomarańczy dodać skórkę pomarańczową, majonez i zmiksować na wolnych obrotach. Mąki i proszek do pieczenia zmieszać, dodawać porcjami do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 45 minut. Do suchego patyczka. Babkę po upieczeniu wyjąc z formy i studzić na metalowej kratce. Zimną babkę polać lukrem. Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem i mlekiem na gładką masę. Dodać niewielką ilość barwnika i ponownie utrzeć.*W zależności jak intensywny chcemy uzyskać kolor lukru, dodajemy stopniowo niewielkie ilości barwnika i za każdym razem ucieramy.
gosiapiotrek23