Sposób przygotowania:
Galaretka marchewkowa
Do kubeczka z zimną wodą wsypać żelatynę, wymieszać i odstawić, aby spęczniała. Wycisnąć świeży sok z marchewek albo wykorzystać kupny tzw. jednodniowy - dodać sok i startą skórkę z cytryny i wymieszać.
Spęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofalówce albo w gorącej kąpieli wodnej i wlać do soku. Dosłodzić miodem do smaku i kładnie wymieszać - odstawić, aby galaretka zaczęła tężeć - jeszcze raz przemieszać i rozlać do salaterek. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Galaretkę można przybrać owocami, bitą śmietaną albo posiekać i podać jako dodatek do lodów.
Spęczniałą żelatynę rozpuścić w mikrofalówce albo w gorącej kąpieli wodnej i wlać do soku. Dosłodzić miodem do smaku i kładnie wymieszać - odstawić, aby galaretka zaczęła tężeć - jeszcze raz przemieszać i rozlać do salaterek. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Galaretkę można przybrać owocami, bitą śmietaną albo posiekać i podać jako dodatek do lodów.