akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Babka cytrynowa na białkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Puszysta, delikatna babka cytrynowa. Żeby nie było tak klasycznie, zrobiona na samych białkach :D Bardzo smaczna. Doskonała na wielkanocny stół. Polecam! (przepis znaleziony na blogu Domowa cookierenka Agi. Troszkę go zmodyfikowałam)

Babka cytrynowa na białkach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka cytrynowa na białkach

 

  • Ciasto:
  • 8 białek z jajek w temperaturze pokojowej
  • 1,5 szkl. cukru
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok z połowy cytryny w temperaturze pokojowej
  • 1 szkl. oleju w temperaturze pokojowej
  • 1/2 szkl. mleka w temperaturze pokojowej

 

  • Polewa:
  • 1 gorzka czekolada
  • 2-3 łyżki śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Babka cytrynowa na białkach
1. Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny (mąka powinna być przesiana!) Do ubitych białek dodawać na przemian: olej, mleko i mieszankę z mąki, proszku i skórki. Na koniec wlać sok z cytryny i dobrze wszystko wymieszać. Masę przelać do dużej formy na babkę wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w 180st.C około 45 minut. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. 2. Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z śmietaną. Pozostawić do ostygnięcia i zgęstnienia. Ostudzoną babkę polać polewą czekoladową. Smacznego!
Babka cytrynowa na białkach
Babka cytrynowa na białkach w przekroju.