Sposób przygotowania:
Babka cytrynowo makowa z szafranowym lukrem
Blaszkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. 1 cytrynę i limonkę wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć z nich skórkę, którą dodamy później do ciasta. Do kubka włożyć szafran i wcisnąć sok z polowy cytryny i polowy limonki. Odstawić, od czasu do czasy zamieszać. Masło utrzeć z dodatkiem cukru, gdy będzie pulchne dodać skórkę z cytryn, jajka, Cały czas miksować na małych obrotach. Potem dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt , mak oraz sok z polowy limonki i cytryny.. Gdy składniki się połączą ciasto wylać do foremki i wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika. Piec przez około 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Gdy ciasto będzie w piekarniku, na około 10 minut przed wyciągnięciem, do rondelka wcisnąć sok z pozostałej cytryny, dodać 3 łyżki cukru i zagotować. Gotować chwilę na małym ogniu by syrop troszkę zgęstniał. Upieczoną babkę wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć z blaszki. Patyczkiem zrobić kilka dziurek i wlać do nich syrop, pozostałym syropem polać całą, ciepłą jeszcze babkę. Gdy szafran zabarwi sok z cytryny, dosypać cukier puder i wymieszać by powstał lukier. Powstanie ładny, żółty kolor. Gdy babka wystygnie polewamy ją lukrem szafranowym, który nie tylko pięknie wygląda ale również ma bardzo dobry smak. Na końcu ozdabiamy naszą Wielkanocną Babkę kandyzowaną skórką z cytryny i limonki. Smacznego :)
Alex_M
Netka
Dziękuję :)
biedroneczki
mocsłodkości
Czekoladka 2