kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Babka biszkoptowa z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na babkę z dodatkiem soczystych truskawek. Ciasto jest bardzo pyszne i proste w przygotowaniu. Polecam do kawy.

Babka biszkoptowa z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka biszkoptowa z truskawkami

 

  • 3 jajka
  • kilka kropli aromatu waniliowego do ciast
  • 3/4 szk cukru
  • 1/2 szkl oleju
  • 1,5 szkl mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160 g truskawek
  • keksówka 27 x 7 x 8
  • papier do pieczenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Babka biszkoptowa z truskawkami
Truskawki myjemy i odsączamy z wody. Do miski wybijamy jajka i wsypujemy cukier, dodajemy aromat waniliowy. Miksujemy na puszystą masę. Wlewamy olej i wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.

Od truskawek odrywamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki z każdej strony posypujemy delikatnie mąką.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy połowę ciasta, układamy połowę truskawek, pozostałe ciasto i truskawki.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 -1,15 minut do suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Babka biszkoptowa z  truskawkami
Jajka, aromat waniliowy i cukier miksujemy.
Babka biszkoptowa z  truskawkami
Do ubitej masy dodajemy olej, proszek do pieczenia i mąkę, miksujemy.
Babka biszkoptowa z  truskawkami
Umyte i odsączone z wody truskawki kroimy i posypujemy mąką.
Babka biszkoptowa z  truskawkami
Truskawki układamy na cieście i lekko wgniatamy.