Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 289]

Ciasto arbuz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mamy tu proste ciasto biszkoptowe z dodatkiem szpinaku, pyszny i puszysty krem oraz galaretkę wiśniową. Cały wypiek nie jest trudny w wykonaniu, a zarazem efektowny.

Ciasto arbuz

Składniki:

Ciasto arbuz

na ciasto szpinakowe

na krem śmietankowy

  • 250 g śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g cukru pudru
  • 10 g śmietanfixu

dodatkowo

  • 500 ml wody
  • 200 g groszków czekoladowych
  • 120 g galaretki wiśniowej

Sposób przygotowania:

Ciasto arbuz
Ciasto szpinakowe: Szpinak miksujemy. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy szpinak i olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy około 40 minut w 175 stopniach. Studzimy.

Krem śmietankowy: Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy.

Galaretka wiśniowa: Dwie galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody. Studzimy.

Na wystudzone ciasto układamy krem śmietankowy. Na kremie układany groszki czekoladowe. Chłodzimy. Na schłodzone ciasto wylewamy tężącą galaretkę. Chłodzimy dwie godziny.