haniakson

haniakson

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 252]

Babka z owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna babka z kwaskowymi owocami późnego lata jest bardzo szybka do zrobienia i zawsze mi się kojarzy z niedzielnym popołudniem w ogrodzie.

Babka z owocami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka z owocami

 

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka maki ziemniaczanej
  • 4-5 jaj
  • 1 cytryna
  • 2 szklanki cukru
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • około 250 g mieszanki owoców letnich z wiśniami, lub wydrylowanych wiśni

Sposób przygotowania:

Babka z owocami
Ubić białka na sztywno. Żółtka, masło i cukier utrzeć oddzielnie. Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok. Dodać do masy żołtkowej. Dalej miksować dodając po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem.

Delikatnie połączyć z białkami. Podłużna blaszkę wysmarować olejem i wypełnić ją ciastem.

Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie posypać na wierzchu owocami i dalej piec jeszcze 45 minut.
Babka z owocami
Bialka ubijamy na sztywno, a pozostałe skladniki miksujemy osobno.
Babka z owocami
Najpierw pieczemy około 15 minut w piekarniku
Babka z owocami
Otwieramy piekarnik i szybko wykladamy na wierzch owoce
Babka z owocami
Ciasto jest gotowe, kiedy patyczek wbity w srodek jest suchy