Sposób przygotowania:
Świąteczna babka z wiśniami ( z soku)ETAP 1:
Do miski przełożyć masło,dodać cukier i utrzeć na jasny krem. Następnie dodawać po jednym jajku,za każdym razem dokładnie ucierać.
ETAP 2:
Następnie dodać sok i ponownie wymieszać.
Mąkę wymieszać z proszkiem i solą i dodawać w trzech partiach do miski i dokładnie wymieszać.
W tym momencie można dodać barwnik.
ETAP 3:
Wiśnie odsączyć z soku,lekko osuszyć. Wymieszać z mąką. Dodać do ciasta. Wymieszać delikatnie. Przełożyć do formy na babkę( wysmarować masłem i wysypać bułką tartą).
Piec w 180 st około 45-55 w zależności od możliwości piekarnika,a najlepiej do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Uwolnić z formy.
ETAP 4:
Cukier puder utrzeć na lukier z sokiem- ilość soku uzależniona jest od jego gęstości. Polukrować babkę i udekorować ozdobami z opłatka.
SylaUla