Sposób przygotowania:
Babka kawowa na oleju gotowana w szybkowarze
Składniki temperatura pokojowa= do miski wbić jajka dodać cukier, cukier wanilinowy. gęsty jogurt, mikserem ubić do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach. Następnie wsypać mąkę., proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki, na koniec wlać olej, wsypać kawę rozpuszczalną i wszystko dobrze mikserem połączyć z 1 minutę na najwyższych obrotach.
Do formy gotowanej babki (sprawdził się garnek do gotowania mleka po odkręceniu rączki ) wysmarowanej olejem, obsypanej mąką, wyłożyć ciasto.
Zamykamy szczelnie formę (u mnie mocno owinęłam folią spożywczą i dodatkowo gumką grubszą obwiązałam, polecam folię od strony ciasta posmarować olejem, ciasto wyrośnie i nie przyklei się do folii) i wstawiamy do wysokiego garnka (u mnie szybkowar wysoki 9 litrów). Wlać wody do 3/4 wysokości foremki, zamknąć szybkowar i po zagotowaniu, zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 50 minut. Gdy ciśnienie spadnie z szybkowara otworzyć i wyjąć formę, zdjąć folię, babkę wystudzić w formie.
Cukier puder, barwnik żółty, sok z cytryny wymieszać z gorącą wodą na dość gęsty lukier, bakę wyjąć na talerz i polać lukrem.
Do formy gotowanej babki (sprawdził się garnek do gotowania mleka po odkręceniu rączki ) wysmarowanej olejem, obsypanej mąką, wyłożyć ciasto.
Zamykamy szczelnie formę (u mnie mocno owinęłam folią spożywczą i dodatkowo gumką grubszą obwiązałam, polecam folię od strony ciasta posmarować olejem, ciasto wyrośnie i nie przyklei się do folii) i wstawiamy do wysokiego garnka (u mnie szybkowar wysoki 9 litrów). Wlać wody do 3/4 wysokości foremki, zamknąć szybkowar i po zagotowaniu, zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 50 minut. Gdy ciśnienie spadnie z szybkowara otworzyć i wyjąć formę, zdjąć folię, babkę wystudzić w formie.
Cukier puder, barwnik żółty, sok z cytryny wymieszać z gorącą wodą na dość gęsty lukier, bakę wyjąć na talerz i polać lukrem.