ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Babka kawowa na oleju gotowana w szybkowarze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie miałam jeszcze formy do gotowanej babki więc użyłam garnek do gotowania mleka (odkręciłam rączkę), który pasował rozmiarem do szybkowaru, Szczelnie owinęłam go folią spożywczą. Babka jest pyszna, wilgotna i warta polecenia.

Babka kawowa na oleju gotowana w szybkowarze Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Babka kawowa na oleju gotowana w szybkowarze

 

 

  • szklanka + sok z cytryny 1 łyżeczka + barwnik żółty spożywczy 4 krople + gorąca woda 2-3 łyżki

Sposób przygotowania:

Babka kawowa na oleju gotowana w szybkowarze
Składniki temperatura pokojowa= do miski wbić jajka dodać cukier, cukier wanilinowy. gęsty jogurt, mikserem ubić do spienienia z 2 minuty na najwyższych obrotach. Następnie wsypać mąkę., proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki, na koniec wlać olej, wsypać kawę rozpuszczalną i wszystko dobrze mikserem połączyć z 1 minutę na najwyższych obrotach.

Do formy gotowanej babki (sprawdził się garnek do gotowania mleka po odkręceniu rączki ) wysmarowanej olejem, obsypanej mąką, wyłożyć ciasto.

Zamykamy szczelnie formę (u mnie mocno owinęłam folią spożywczą i dodatkowo gumką grubszą obwiązałam, polecam folię od strony ciasta posmarować olejem, ciasto wyrośnie i nie przyklei się do folii) i wstawiamy do wysokiego garnka (u mnie szybkowar wysoki 9 litrów). Wlać wody do 3/4 wysokości foremki, zamknąć szybkowar i po zagotowaniu, zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 50 minut. Gdy ciśnienie spadnie z szybkowara otworzyć i wyjąć formę, zdjąć folię, babkę wystudzić w formie.

Cukier puder, barwnik żółty, sok z cytryny wymieszać z gorącą wodą na dość gęsty lukier, bakę wyjąć na talerz i polać lukrem.
Babka gotowana kawowa na oleju w szybbkowarze
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Babka gotowana kawowa na oleju w szybbkowarze
Można dać kawę instant, zamiast w granulkach.
Babka gotowana kawowa na oleju w szybbkowarze
Nam odpowiada taka konsystencja ciasta z piegami.
Babka gotowana kawowa na oleju w szybbkowarze
Gdy nie ma formy to potrzeba matką wynalazków.
Babka gotowana kawowa na oleju w szybbkowarze
Babka gotowana kawowa na oleju w szybbkowarze
Babka gotowana kawowa na oleju w szybbkowarze
Babka gotowana kawowa na oleju w szybbkowarze
Babka gotowana kawowa na oleju w szybbkowarze
Babka gotowana kawowa na oleju w szybbkowarze