iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Babka gotowana izioni

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Nadal nie nabyłam formy do gotowanej babki, ale postanowiłam ją ugotować jeszcze inaczej jak wcześniej to robiłam i ten sposób jest dużo lepszy, a babka wychodzi jak ze specjalnej formy choć bez swego charakterystycznego kształtu.

Babka gotowana  izioni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka gotowana izioni

 

Sposób przygotowania:

Babka gotowana izioni
Masło utrzeć z cukrem na gładki krem w trakcie dodawać po jednym jajku do utartego kremu dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i nadal ucierać na koniec dodać sok pomarańczowy i alkohol. Metalową foremkę do babki bez kominka wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie przełożyć do niej ciasto, foremkę dokładnie przykryć folią aluminiową. W dużym garnku na dnie ułożyć szmatkę i postawić foremkę, wlać wodę do 3/4 wysokości form, przykryć garnek pokrywką i gotować 80 minut od momentu zagotowania się wody. Po upływie odpowiedniego czasu wyłączyć gaz i odkryć pokrywkę garnka, formę zostawić w nim na 10 minut po tym czasie zdjąć z formy folię i zostawić na kolejne 10 minut po tym czasie formę wyjąć z garnka i wystudzić. 3/4 szklanki cukru pudru utrzeć z sokiem pomarańczowym na gładki lukier i polać nim wystudzoną babkę, odstawić do zastygnięcia.
Babka gotowana  izioni
Foremkę do babki dokładnie wysmarować tłuszczem.
Babka gotowana  izioni
Utrzec gładkie ciasto i przełożyć do formy.
Babka gotowana  izioni
Forme z góry przykryć folią aluminiową i wstawic do garnka.
Babka gotowana  izioni
Po ugotowaniu babkę odstawić do wystudzenia.

Tagi:

jajko jajka