WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 909]

Babka gotowana marmurkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babka marmurkowa lub zebra jak kto woli, gotowana w garnku a nie pieczona. Jest to najlepsza babka jaką jadłam. Jest wilgotna i aromatyczna. Polana mleczną czekoladą rozpływa się w ustach. Poleca.

Babka gotowana marmurkowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka gotowana marmurkowa

 

  • 200g masła lub margaryny
  • 50ml. śmietany 30%
  • 1 duży cukier waniliowy 32g
  • niecała szklanka cukru zwykłego
  • 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
  • szczypta soli do ubicia białek
  • 1 zapach waniliowy do ciast
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 płaskie łyżeczki ciemnego kakao
  • 3 łyżki wrzątku
  • polewa:
  • 1,5 tabliczki czekolady mlecznej
  • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Babka gotowana marmurkowa

ETAP 1:

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Kakao wymieszać z wrzątkiem i zrobić coś w rodzaju pasty kakaowej.

Margarynę zmiksować ze śmietaną i cukrami na puszysty krem. Żółtka oddzielić od białek.

Do ubitej margaryny dodawać po jednym żółtku i miksować po każdym. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać a następnie dodać partiami do masy z jajek i margaryny. Dodać zapach waniliowy.

Na koniec wmieszać do ciasta łyżką pianę z białek ubitą ze szczyptą soli. Ciasto podzielić na dwie równe części. o jednej dodać pastę kakaową przestudzoną. Drugą pozostawić bez dodatków.

Silikonową foremkę do babki z zamkniętym kominem (bez dziury w środku) posmarować margaryną i posypać kaszą manną.

Do foremki wykładać na przemian łyżkę ciasta jasnego i łyżkę ciemnego. Foremkę przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do dużego garnka.

Wlać wody do 3/4 wysokości foremki i zagotować. Babkę gotować na małym ogniu 100 minut.

Następnie wyłączyć gaz i wyjąć babkę z garnka. Zdjąć folię aluminiową nakryć ściereczką i zostawić do wystudzenia.

Chłodną babkę wyjąc z formy na talerz. Czekoladę połamać na kawałki, dolać mleko i rozpuścić. Czekoladą polać babkę.

Babka gotowana marmurkowa
Babka gotowana marmurkowa polana czekoladą
Babka gotowana marmurkowa
Babka gotowana marmurkowa pokrojona na kawałki
Babka gotowana marmurkowa
Foremka z babką wstawiona do większego garnka przed zagotowaniem

Tagi:

babka ciasto