Sposób przygotowania:
Babka gotowana marmurkowaETAP 1:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Kakao wymieszać z wrzątkiem i zrobić coś w rodzaju pasty kakaowej.
Margarynę zmiksować ze śmietaną i cukrami na puszysty krem. Żółtka oddzielić od białek.
Do ubitej margaryny dodawać po jednym żółtku i miksować po każdym. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać a następnie dodać partiami do masy z jajek i margaryny. Dodać zapach waniliowy.
Na koniec wmieszać do ciasta łyżką pianę z białek ubitą ze szczyptą soli. Ciasto podzielić na dwie równe części. o jednej dodać pastę kakaową przestudzoną. Drugą pozostawić bez dodatków.
Silikonową foremkę do babki z zamkniętym kominem (bez dziury w środku) posmarować margaryną i posypać kaszą manną.
Do foremki wykładać na przemian łyżkę ciasta jasnego i łyżkę ciemnego. Foremkę przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do dużego garnka.
Wlać wody do 3/4 wysokości foremki i zagotować. Babkę gotować na małym ogniu 100 minut.
Następnie wyłączyć gaz i wyjąć babkę z garnka. Zdjąć folię aluminiową nakryć ściereczką i zostawić do wystudzenia.
Chłodną babkę wyjąc z formy na talerz. Czekoladę połamać na kawałki, dolać mleko i rozpuścić. Czekoladą polać babkę.