Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Bułeczki maślane z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wystarczy, że masz bułeczki maślane i jabłka do zrobienia pysznego deseru do filiżanki kawy. Bułeczki maślane przekładane musem jabłkowym, oblane czekoladą, brzmi kusząco. Przekonaj się.

Bułeczki maślane z jabłkiem

Składniki:

Bułeczki maślane z jabłkiem

 

  • 9 bułeczek maślanych
  • 4 duże jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • 4 jajka całe
  • 4 łyżki mleka
  • Sos czekoladowy do dekoracji lub rozpuszczona czekolada

Sposób przygotowania:

Bułeczki maślane z jabłkiem

I

Bułeczki maślane z jabłkiem

1. Jabłka obieram, kroję w kostkę, przekładam do rondelka, wsypuję dwie łyżki cukru i gotuję do chwili, aż zrobią się miękkie. Następnie dosypuję cynamon, mieszam.

II

Bułeczki maślane z jabłkiem

2. Jajka wbijam do miseczki, wlewam mleko, wsypuję jedną łyżkę cukru i za pomocą trzepaczki, roztrzepuję jajka.
3. Bułki przecinam w poprzek na połowę, każdą połówkę moczę w masie jajecznej.
4. Dolne części bułki układam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

III

Bułeczki maślane z jabłkiem

5. Na każdą bułkę nakładam masę z jabłek i przykrywam górną częścią bułek.
6. Bułki zapiekam w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.

IV

7. Po upieczeniu bułki studzę i polewam sosem czekoladowym.
8. Bułki gotowe.
9. Smacznego