Sposób przygotowania:
Babka makowa
Przygotowanie:
Opłukany i osączony mak zalać wrzącą wodą i gotować na wolnym ogniu,aż da się rozetrzeć w palcach,przelać zimną wodą i osączyć na sicie.Jajka umyć,oddzielić od żółtek i białek.Żółtka utrzeć z cukrem,białka ubić na pianę.Wymieszać mak z żółtkami i pianą,przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy i piec w ciepłym piekarniku ( 150s.c) na złoty kolor.
Opłukany i osączony mak zalać wrzącą wodą i gotować na wolnym ogniu,aż da się rozetrzeć w palcach,przelać zimną wodą i osączyć na sicie.Jajka umyć,oddzielić od żółtek i białek.Żółtka utrzeć z cukrem,białka ubić na pianę.Wymieszać mak z żółtkami i pianą,przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy i piec w ciepłym piekarniku ( 150s.c) na złoty kolor.