Babka makowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

smaczna i zdrowa polska babka makowa

Babka makowa

Składniki:

Babka makowa

 

  • Składniki:
  • 1 szklanka maku
  • jajek
  • 6 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

Babka makowa
Przygotowanie:
Opłukany i osączony mak zalać wrzącą wodą i gotować na wolnym ogniu,aż da się rozetrzeć w palcach,przelać zimną wodą i osączyć na sicie.Jajka umyć,oddzielić od żółtek i białek.Żółtka utrzeć z cukrem,białka ubić na pianę.Wymieszać mak z żółtkami i pianą,przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy i piec w ciepłym piekarniku ( 150s.c) na złoty kolor.

Tagi:

jajko jajka mak