Sposób przygotowania:
Wileńska baba szafranowaEtap:1
Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru a kiedy się rozpuszczą dodaj ciepłą śmietankę, łyżkę mąki i szafran, tak powstały zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia. Do metalowej miski wlej żółtka.
Etap:2
Miskę z żółtkami ustaw na garnku z wrzącą wodą ubijaj stopniowo dosypując cukier. Kiedy masa się zaparzy zdejmij misę z garnka i ubijaj jeszcze przez 5 min, po czym dodaj zaczyn drożdżowy (w międzyczasie do nagrzanego do 50 stopni piekarnika wstaw glinianą makutrę żeby się zagrzała).
Etap:3
Do masy jajowej wsyp ciepłą mąkę, całość dokładnie wyrób. Gotowe ciasto przełóż do wygrzanej makutry, zalej ciepłym masłem i wyrabiaj rękoma przez minimum 30 min. gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia.
Etap:4
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełóż je do mocno natłuszczonej formy i pozostaw na 45 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie formę z babką delikatnie przenieś do piekarnika i piecz 30 min w 180 stop.