Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Majonezowa babka z karobową łatką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Zdecydowałam się w końcu na zakup karobu, ponieważ córka musi ograniczać kakao, a czasami bardzo chciałoby się zjeść chociaż taką babeczkę :)

Majonezowa babka z karobową łatką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Majonezowa babka z karobową łatką

 

Sposób przygotowania:

Majonezowa babka z karobową łatką
Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier, ubić mikserem na jasną i puszystą masę. Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Odstawić.

Do ubitych jajek dodać majonez, zmiksować. Wsypać mąki i delikatnie wymieszać. 3/4 masy wlać do keksówki. Do pozostałej ćwiartki wsypać karob i wymieszać. Wlać na wierzch białej masy.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 50 minut. Wystudzić na kratce. 
Majonezowa babka z karobową łatką
jajka i cukier ubić na puszystą i jasną masę
Majonezowa babka z karobową łatką
dodać cały majonez i ponownie całość zmiksować
Majonezowa babka z karobową łatką
wsypać obie mąki i proszek, zmiksować delikatnie
Majonezowa babka z karobową łatką
do 1/4 masy wsypać karob i wymieszać delikatnie
Majonezowa babka z karobową łatką
do keksówki wlać jasną masę a na to ciemną