Sposób przygotowania:
Babka jagodowo-makowaCiasto:

Najpierw robimy ciasto. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Z kolei dodajemy mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Kolejno ucieramy.
ciasto:

Na koniec dodajemy mak sypki i jagody jagody kamczackie. Kolejno ucieramy.
Pieczenie:

Następnie przygotowane ciasto przekładamy do formy na babkę. Babkę pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Babkę można sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczona.
Studzenie:

Upieczoną babkę studzimy. Letnią wyjmujemy z formy.
Lukier:

Białko ucieramy z cukrem pudrem , który dodajemy stopniowo. Lukier nie może być za płynny ani za gęsty. Za gęsty nie będzie ładnie spływać, za rzadki szybko spłynie z babki. Dodajemy fioletowy barwnik i dokładnie ucieramy. Babkę dekorujemy fioletowym lukrem.
Dekoracja:
Babkę dekorujemy bratkami, jajkami i melisą. Gotowe!
SylaUla