Elisa

Elisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Babka jagodowo-makowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna babka jagodowa z makiem. Idealna na wielkanocny stół. Bez babki nie ma świąt wielkanocnych. Polecam ją upiec.

Babka jagodowo-makowa

Składniki:

Babka jagodowo-makowa

Ciasto:

Lukier:

  • 1 białko
  • około 1 szklanka cukru pudru
  • fioletowy barwnik spożywczy

Dodatkowo:

  • bratki, czekoladowe jajka, melisa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babka jagodowo-makowa

Ciasto:

Babka jagodowo-makowa
Przygotowujemy ciasto. Podstawowe składniki ucieramy.

Najpierw robimy ciasto. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Z kolei dodajemy mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Kolejno ucieramy.

ciasto:

Babka jagodowo-makowa
Dodajemy ostatnie składniki na ciasto jakimi są mak i jagody.

Na koniec dodajemy mak sypki i jagody jagody kamczackie. Kolejno ucieramy.

Pieczenie:

Babka jagodowo-makowa
zrobione ciasto przekładamy do formy na babkę. Możemy już ją wstawić do piekarnika.

Następnie przygotowane ciasto przekładamy do formy na babkę. Babkę pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Babkę można sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczona.

Studzenie:

Babka jagodowo-makowa
Tak prezentuje się babka tuż po upieczeniu, lekkim wystudzeniu i wyjęciu z formy.

Upieczoną babkę studzimy. Letnią wyjmujemy z formy.

Lukier:

Babka jagodowo-makowa
Dodajemy barwnik fioletowy aby babka prezentowała się ciekawiej.

Białko ucieramy z cukrem pudrem , który dodajemy stopniowo. Lukier nie może być za płynny ani za gęsty. Za gęsty nie będzie ładnie spływać, za rzadki szybko spłynie z babki. Dodajemy fioletowy barwnik i dokładnie ucieramy. Babkę dekorujemy fioletowym lukrem.

Dekoracja:

Babkę dekorujemy bratkami, jajkami i melisą. Gotowe!