ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Makowa babka ucierana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babka makowa jest bardzo łatwa, szybka i do tego bardzo smaczna, bardzo lubimy nie tylko na święta ale tak na co dzień do kawy, herbaty.

Makowa babka ucierana Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makowa babka ucierana

 

  • jajka 6 sztuk,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • olej rzepakowy 3/4 szklanki,
  • mleko 1 szklanka,
  • aromat migdałowy 1 łyżeczka,
  • mak suchy 250 gram,
  • mąka pszenna 2-2,5 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • soda 1 łyżeczka,
  • lukier zielony 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Makowa babka ucierana

ETAP 1:

Makowa babka ucierana
Można również ubić mikserem lub w robocie.

Jajka, cukier, mleko, olej, aromat migdałowy rózgą blendera ubić do spienienia z 3 minuty.

ETAP 2:

Makowa babka ucierana
Mak jeśli trzeba to należy na sitku opłukać.

Do masy wsypać mąkę, suchy mak, proszek do pieczenia, sodę i krótko połączyć składniki, masa ma być nie za gęsta.

ETAP 3:

Makowa babka ucierana
Jeśli forma jest inna to posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką.

Forma silikonowa z kominem 24 cm, do formy dodać ciasto.

ETAP 4:

Makowa babka ucierana

Piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dól, ciasto piec około 50-60 minut do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie, formę nakryć talerzem, obrócić i zdjąć formę z babki.

ETAP 5:

Makowa babka ucierana

Opakowanie zielonego lukru rozpuścić wg opisu i polać nim babkę, zostawić do wystudzenia.