lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Wielkanocny keks

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Taki słodki, taki nieporadny, a jednak bardzo go lubię. Kiedy patrzę na niego napływa mi ślinka do ust. Czy już wiecie o czym mówię?? Tak to keks z mnóstwem bakalii, polany białą czekolada i udekorowany kolorowymi skórkami kandyzowanymi.

Wielkanocny keks Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Wielkanocny keks

Składniki:

 

  • cukier brzozowy 1 szklanka

 

  • białka 1 szklanka

 

  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • olej 1 szklanka

Dodatkowo:

 

  • rodzynki 2 garście

 

  • skórka pomarańczowa 2 garście

 

 

  • skórka pomarańczowa, cytrynowa kandyzowana na udekorowanie

 

Polewa:

 

 

Sposób przygotowania:

Wielkanocny keks

Krok 1

Do misy wlewamy białka( temp pokojowa), dodajemy cukier brzozowy( ksylitol) i miksujemy do potrojenia masy.

Mąkę przesiewamy w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych białek z cukrem, delikatnie mieszamy. Wlewamy olej, nadal mieszamy.

Krok 2

Do miseczki wsypujemy żurawinę, rodzynki, skórkę kandyzowana i morele drobno pokrojone. Zasypujemy dwiema lub trzema łyżkami mąki.

Przygotowany miks bakaliowy dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy i przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy godzinę w 170 stopniach.

Krok 3

Keks nam się upiekł i ostygł. Rozpuszczamy czekoladę z mlekiem,polewamy keks, dekorujemy miksem skórek kandyzowanych.

Tak podany prezentuje się doskonale na Wielkanocnym stole.

Wielkanocny keks 2016
Do misy wlewamy białka( temp pokojowa ) .
Wielkanocny keks 2016
Dodajemy cukier brzozowy( ksylitol) i miksujemy do potrojenia masy.
Wielkanocny keks 2016
Mąkę przesiewamy w raz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych białek z cukrem, delikatnie mieszamy .
Wielkanocny keks 2016
Wlewamy olej, nadal mieszamy, bardzo delikatnie.
Wielkanocny keks 2016
Do miseczki wsypujemy żurawinę, rodzynki, skórkę kandyzowana i morele drobno pokrojone. Zasypujemy dwiema lub trzema łyżkami mąki.
Wielkanocny keks 2016
Przygotowany miks bakaliowy dodajemy do ciasta.
Wielkanocny keks 2016
Delikatnie mieszamy i przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.