natalka1107@o2.pl

natalka1107@o2.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Babka Makowa,

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna i miękka babka. Jest przepyszna!

Babka Makowa,

Składniki:

Babka Makowa,

 

  • 1 i ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka maku
  • 5 jaj
  • pół kostki palmy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • śmietana
  • olejek migdałowy

 

Sposób przygotowania:

Babka Makowa,
Miękką palmę, cukier oraz żółtka wkładamy do miski i ucieramy na jednolitą masę. Po utarciu dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie suchy mak i śmietanę, a na koniec ubitą pianę oraz olejek migdałowy. Wszystko dobrze wymieszać. Masę wkładamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180’C.

Tagi:

mak