kasandra6

kasandra6

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 399]

Babka makowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Opłukany i osączony mak zalać wrzącą wodą i gotować na

Babka makowa

Składniki:

Babka makowa

 

  • Składniki

 

  • mak 1 szklanka
  • jajka 6 sztuk
  • cukier 6 łyżek

 

  • Sposób przyrządzenia

 

 

Sposób przygotowania:

Babka makowa
wolnym ogniu, aż da się rozetrzeć w palcach, przelać zimna woda i osaczyć na sicie. Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na pianę. Wymieszać mak z żółtkami i pianą, przełożyć do posmarowanej tłuszczem formy i piec w nagrzanym piekarniku 180 C na rumiano.

Tagi:

jajko jajka mak