marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babka pomarańczowa z nugatem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Ciasta ucierane jak babki i placki owocowe są najłatwiejsze w wykonaniu.a do tego smaczne. Mogą nawet być dodatkiem do proszonych obiadów lub kolacji, a także do popołudniowych spotkń na kawie lub herbacie.

Babka pomarańczowa z nugatem

Składniki:

Babka pomarańczowa z nugatem

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 5 jaj,
  • 120 g. margaryny do pieczenia "Kasia",
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • szklanka śmietanki 30 %,
  • 2 duże pomarańcze,
  • słoiczek nugatu orzechowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do blachy,
  • bułka tarta lub manna do wysypania.

Sposób przygotowania:

Babka pomarańczowa z nugatem
Cukier utrzeć z niecałą kostką tłuszczu, dodając stopniowo po jednym jajku, następnie cukier, cukier waniliowy, śmietankę, miąższ z pomarańcz. Zrobić przerwę w miksowaniu i natrzeć formę tłuszczem i wysypać bułką tartą lub manną.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy oraz ponownie zmiksować całość. Wylać ciasto na dno formy, nagrzać piekarnik do 170-180 st. C i wstawić formę cwibakową na kratkę i piec z ok. 45-50 min.

Po upieczeniu wyjąć, wystudzić i wybic z formy ciasto na deskę do chleba.

Potem przekroić na wpół na wzdłuż i przełożyć masą nugatową i oraz nakryć górną połową ciasta.

Pokroić i podawać na talerzykach deserowych.

pieczenie


Tagi:

tarta