Sposób przygotowania:
Babka pomarańczowa z nugatem
Cukier utrzeć z niecałą kostką tłuszczu, dodając stopniowo po jednym jajku, następnie cukier, cukier waniliowy, śmietankę, miąższ z pomarańcz. Zrobić przerwę w miksowaniu i natrzeć formę tłuszczem i wysypać bułką tartą lub manną.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy oraz ponownie zmiksować całość. Wylać ciasto na dno formy, nagrzać piekarnik do 170-180 st. C i wstawić formę cwibakową na kratkę i piec z ok. 45-50 min.
Po upieczeniu wyjąć, wystudzić i wybic z formy ciasto na deskę do chleba.
Potem przekroić na wpół na wzdłuż i przełożyć masą nugatową i oraz nakryć górną połową ciasta.
Pokroić i podawać na talerzykach deserowych.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy oraz ponownie zmiksować całość. Wylać ciasto na dno formy, nagrzać piekarnik do 170-180 st. C i wstawić formę cwibakową na kratkę i piec z ok. 45-50 min.
Po upieczeniu wyjąć, wystudzić i wybic z formy ciasto na deskę do chleba.
Potem przekroić na wpół na wzdłuż i przełożyć masą nugatową i oraz nakryć górną połową ciasta.
Pokroić i podawać na talerzykach deserowych.
pieczenie