Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Babka kajmakowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Babka kajmakowa- idealny deser dla całej rodziny. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Każdemu będzie smakować.

Babka kajmakowa

Składniki:

Babka kajmakowa

 

  • 100 g masła,
  • 1 puszka masy kajmakowej,
  • 5 jajek,
  • 200 g mąki,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady,
  • 1,5 łyżki mleka,
  • 3 łyżki orzeszków ziemnych do posypania.

Sposób przygotowania:

Babka kajmakowa
1. Masło przekładam do garnuszka i rozpuszczam. Przestudzone masło miksuję z masą kajmakową na jednolitą masę. Nie przerywając miksowania dodaję żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń.

2. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier. Ubijam. Ubitą pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam.

3. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 11cmx25cm. Piekę około 55 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Przestudzoną babkę wyjmuję z foremki.

4. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko. Mieszam do momentu, aż masa będzie jednolita. Przygotowaną polewą polewam babkę. Wierzch posypuję orzeszkami ziemnymi.  

Tagi:

babka baba ciasta