Sposób przygotowania:
Babka kajmakowa
1. Masło przekładam do garnuszka i rozpuszczam. Przestudzone masło miksuję z masą kajmakową na jednolitą masę. Nie przerywając miksowania dodaję żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń.
2. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier. Ubijam. Ubitą pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam.
3. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 11cmx25cm. Piekę około 55 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Przestudzoną babkę wyjmuję z foremki.
4. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko. Mieszam do momentu, aż masa będzie jednolita. Przygotowaną polewą polewam babkę. Wierzch posypuję orzeszkami ziemnymi.
2. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier. Ubijam. Ubitą pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam.
3. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 11cmx25cm. Piekę około 55 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Przestudzoną babkę wyjmuję z foremki.
4. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko. Mieszam do momentu, aż masa będzie jednolita. Przygotowaną polewą polewam babkę. Wierzch posypuję orzeszkami ziemnymi.