Sposób przygotowania:
babka pomarańczowa z kremem pomarańczowy
Ciasto: do mąki wbić jajka, dodać dokładnie pokruszone drożdże, cukier wlać mleko i wyrobić ciasto. Przełożyć ciasto do okrągłej formy, poczekać aż wyrośnie i piec ok. 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić, przekroić poziomo na dwie części, nasączyć syropem, przełożyć kremem pomarańczowym i polać polewą kakaową. Posypać tartymi lub drobno pokrojonymi migdałami.
Krem: ubijanie żółtek powinno odbywać się na parze (naczynie, w którym je ubijamy ustawić je na mniejszym garnku z gotującą się wodą). Żółtka ubijać z cukrem pudrem. Gdy będą dostateczne gęste zdjąć z pary i dalej ubijać trzepaczką aż do ostygnięcia. Wyrobić masło aż stanie się miękkie, połączyć z masą, dodać cukier waniliowy z otartą skórką i sok z pomarańczy. Wszystko ubijać tak długo aż masa połączy się dokładnie.
Syrop: rozpuścić cukier w ciepłej wodzie. Po ostudzeniu wlać rum, wymieszać.
Polewa: zagotować wodę z cukrem, zdjąć pianę i gotować na wolnym ogniu aż uzyskamy gęstą zawiesinę. Po ostygnięciu wymieszać, wsypać kakao i ponownie wymieszać. Ostudzoną babkę polewać ciepłą polewą.
Krem: ubijanie żółtek powinno odbywać się na parze (naczynie, w którym je ubijamy ustawić je na mniejszym garnku z gotującą się wodą). Żółtka ubijać z cukrem pudrem. Gdy będą dostateczne gęste zdjąć z pary i dalej ubijać trzepaczką aż do ostygnięcia. Wyrobić masło aż stanie się miękkie, połączyć z masą, dodać cukier waniliowy z otartą skórką i sok z pomarańczy. Wszystko ubijać tak długo aż masa połączy się dokładnie.
Syrop: rozpuścić cukier w ciepłej wodzie. Po ostudzeniu wlać rum, wymieszać.
Polewa: zagotować wodę z cukrem, zdjąć pianę i gotować na wolnym ogniu aż uzyskamy gęstą zawiesinę. Po ostygnięciu wymieszać, wsypać kakao i ponownie wymieszać. Ostudzoną babkę polewać ciepłą polewą.