agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

babka pomarańczowa z kremem pomarańczowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

babka pomarańczowa z kremem pomarańczowym

babka pomarańczowa z kremem pomarańczowy

Składniki:

babka pomarańczowa z kremem pomarańczowy

 

  • ciasto:,
  • 10 dkg masło,
  • 10 dkg cukier,
  • 0,5 paczki cukier waniliowy,
  • 2 żółtka,
  • 1 pomarańcza,
  • kilka sztuk do ozdobienia babki POLEWA, migdałylub orzechy,
  • 15 dkg cukier,
  • 3 dkg kakao,
  • Krem:,
  • 2 kieliszki rum,
  • 60 dkg mąka,
  • 30 dkg cukier,
  • 10 dkg drożdże,
  • 1 szklanka mleko,
  • 8 jajka,
  • Syrop:,
  • 20 dkg cukier,
  • 1,5 szklanki woda,
  • 3 łyżki woda

 

Sposób przygotowania:

babka pomarańczowa z kremem pomarańczowy
Ciasto: do mąki wbić jajka, dodać dokładnie pokruszone drożdże, cukier wlać mleko i wyrobić ciasto. Przełożyć ciasto do okrągłej formy, poczekać aż wyrośnie i piec ok. 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić, przekroić poziomo na dwie części, nasączyć syropem, przełożyć kremem pomarańczowym i polać polewą kakaową. Posypać tartymi lub drobno pokrojonymi migdałami.
Krem: ubijanie żółtek powinno odbywać się na parze (naczynie, w którym je ubijamy ustawić je na mniejszym garnku z gotującą się wodą). Żółtka ubijać z cukrem pudrem. Gdy będą dostateczne gęste zdjąć z pary i dalej ubijać trzepaczką aż do ostygnięcia. Wyrobić masło aż stanie się miękkie, połączyć z masą, dodać cukier waniliowy z otartą skórką i sok z pomarańczy. Wszystko ubijać tak długo aż masa połączy się dokładnie.
Syrop: rozpuścić cukier w ciepłej wodzie. Po ostudzeniu wlać rum, wymieszać.
Polewa: zagotować wodę z cukrem, zdjąć pianę i gotować na wolnym ogniu aż uzyskamy gęstą zawiesinę. Po ostygnięciu wymieszać, wsypać kakao i ponownie wymieszać. Ostudzoną babkę polewać ciepłą polewą.