marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babka śmietanowo-kawowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Babki piaskowe lub biszkoptowe najlepiej smakują jak się doda do nich nieco więcej kremówki lub budyniu śmietankowego. Rozpływają się wtedy w ustach.

Babka śmietanowo-kawowa

Składniki:

Babka śmietanowo-kawowa

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej luksusowej,
  • 60 g.margaryny do pieczenia,
  • 5 jaj,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • szklanka śmietanki 30% lub kremówki,
  • 4 łyżki kawy cappuccino lub "Cafe Creme",
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do blachy
  • bułka tarta do wysypania.

Sposób przygotowania:

Babka śmietanowo-kawowa
Najpierw zmiksować margarynę z cukrem, następnie dodawać podczas miksowania po jednym jaju stopniowo, aby masa się szybko nie zwarzyła. Potem dodać szklankę kremówki lub śmietanki 30%, cztery łyżki kawy cappuccino lub Cafe Creme oraz cukier waniliowy. Po 10 min. przerwy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia do dzieży i zmiksować ponownie. Formę falistą natłuścić i wysypać bułką tartą, a następnie wlać na dno blachy masę i wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika do 180 st. C na 45-50 min. Przed końcem pieczenia uchylić piekarnik i wbić patyk w ciasto, sprawdzając, czy się upiekło. Jeśli tak, to wyjąć i wystudzić, a potem wybić babkę z formy na deskę lub talerz płaski. Kroić i jeść.

Tagi:

kawa tarta