Sposób przygotowania:
Wieniec śmietanowy
Jaja ubić z cukrami na puszystą masę. Dodać śmietanę i zmiksować krótko na niskich obrotach. Powoli wsypywać mąkę przesianą z sodą, zmiksować na niewielkich obrotach. Formę na wieniec (lub babkę czy keksówkę) natłuścić i posypać mąką. Wlać surowe ciasto. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 160-170 stopniach ( w zależności od piekarnika) przez 50 minut. W przepisie, z którego korzystałam, podana temperatura pieczenia wynosiła 180 stopni. Była zbyt wysoka, bo ciasto mi się wysuszyło i miało twardą skórę. Po upieczeniu (sprawdzić patyczkiem) ciasto ostudzić, a następnie wyciągnąć z formy. Jeszcze ciepłe posmarować na wierzchu dowolnym dżemem (u mnie wiśniowy), lub po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
anemon
jovi
Natala1210