IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Babka truskawkowo-waniliowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

można użyć kisielu o innym smaku

Babka truskawkowo-waniliowa

Składniki:

Babka truskawkowo-waniliowa

 

  • 250 g mąki
  • 4 jajka
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 250 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 kisiel truskawkowy z cukrem
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Babka truskawkowo-waniliowa
Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać miękkie masło i ciągle miksując (na najwyższych obrotach) stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kisielem. Na końcu dodać serek i sok cytrynowy. Miksować, aż składniki się połączą. Ciasto wyłożyć do formy (dużej keksówki) wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec ok 50 minut w temp 180 stopni (bez termoobiegu).

Tagi:

jajko jajka