Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 229]

Babka twarogowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, czyli babka z dodatkiem sera twarogowego, idealnie sprawdzi się na podwieczorek.

Babka twarogowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka twarogowa

 

  • 250 g twarogu
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • olejek pomarańczowy
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Babka twarogowa
Miękkie masło ubijać mikserem około 3 minut, dodawać stopniowo cukier i cukier wanilinowy i dalej ubijać. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać twaróg i zmiksować. Kolejno dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olejek pomarańczowy, zmiksować - ciasto będzie bardzo gęste.

Ciasto wylać do foremki na babkę posmarowanej masłem i posypanej bułka tartą. Piec około godzinę w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
Babka twarogowa
Gotowe ciasto powinno mieć gęstą konsystencję
Babka twarogowa
Foremkę do babki należy posmarować masłem i posypać bułką tartą
Babka twarogowa
Babkę pieczemy około godzinę w 180 stopniach