Sposób przygotowania:
Serowa babka na zimnoETAP 1
Naczynie na babkę (u mnie szklane, żaroodporne) wykładamy zwilżoną gazą.
ETAP 2
Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki ciepłej wody. Kawę zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody.
ETAP 3
Ptasie mleczko kroimy na mniejsze części (u mnie każdą sztukę na 3 części).
ETAP 4
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser oraz cukier puder do smaku.
Gdy składniki dokładnie się połączą masie serowej nadajemy kawowy smak. W tym celu wlewamy do niej rozpuszczoną kawą. Na koniec wlewamy ciepłą żelatynę.
Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowany kawowy serek łączymy z pokrojonym ptasim mleczkiem.
Ptasie mleczko łączymy z całością za pomocą łyżki.
ETAP 5
Przygotowaną masę wykładamy do wyłożonego gazą naczynia. Na wierzchu układamy herbatniki.
Całość wkładamy do lodówki, by masa zastygła. Zastygniętą babkę delikatnie wyjmujemy z formy i odrywamy gazę. Wierzch babki polewamy rozpuszczoną czekoladą. Gotowe.
SylaUla