jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Serowa babka na zimno

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Serowa babka na zimno to pyszna alternatywa dla tradycyjnej paschy. Mojemu deserowi nadałam kawowego akcentu, który w połączeniu z delikatnym ptasim mleczkiem smakuje rewelacyjnie.

Serowa babka na zimno Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serowa babka na zimno

SKŁADNIKI

  • 500 ml śmietanki 30%,
  • 550 gram sera białego z wiaderka ,
  • Cukier puder do smaku (około 4-5 łyżek),
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej dobrej jakości,
  • 7 łyżeczek żelatyny,
  • 1 opakowanie śmietankowego ptasiego mleczka (330 gram), lub innego ulubionego,
  • Około 10 herbatników jasnych na spód,
  • Około 80-100 gram mlecznej czekolady do dekoracji

DODATKOWO:

  • gaza

Sposób przygotowania:

Serowa babka na zimno

ETAP 1

Serowa babka na zimno
gazą wykładamy naczynie na babkę

Naczynie na babkę (u mnie szklane, żaroodporne) wykładamy zwilżoną gazą.

ETAP 2

Serowa babka na zimno
kawę oraz żelatynę rozpuszczamy

Żelatynę rozpuszczamy w około 0,5 szklanki ciepłej wody. Kawę zaparzamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody.

ETAP 3

Serowa babka na zimno
przygotowujemy ptasie mleczko

Ptasie mleczko kroimy na mniejsze części (u mnie każdą sztukę na 3 części).

ETAP 4

Serowa babka na zimno
ptasie mleczko łączymy z masą serową

Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser oraz cukier puder do smaku.

Gdy składniki dokładnie się połączą masie serowej nadajemy kawowy smak. W tym celu wlewamy do niej rozpuszczoną kawą. Na koniec wlewamy ciepłą żelatynę.

Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowany kawowy serek łączymy z pokrojonym ptasim mleczkiem.

Ptasie mleczko łączymy z całością za pomocą łyżki.

ETAP 5

Serowa babka na zimno
herbatniki wykładamy na spód naszej babki

Przygotowaną masę wykładamy do wyłożonego gazą naczynia. Na wierzchu układamy herbatniki.

Całość wkładamy do lodówki, by masa zastygła. Zastygniętą babkę delikatnie wyjmujemy z formy i odrywamy gazę. Wierzch babki polewamy rozpuszczoną czekoladą. Gotowe.