Sposób przygotowania:
Babka twarogowa po huculsku
Do rozdrobnionego białego sera dodać jajka, mąkę i sol. Dokładnie wszystko wymieszać by powstała jednolita masa. Oproszoną mąką dłonią formować z masy serowej male kuleczki ,troszkę większe od orzechów włoskich. Naczynie żaroodporne posmarować masłem.
W większym rondlu zagotować lekko osoloną wodę, na gotującą się wodę wkładać serowe kuleczki , gotować kilka minut i gdy wypłyną na wierzch, wyciągać łyżką cedzakową i układać w naczyniu. Następnie polać je śmietaną wymieszaną z mlekiem. Naczynie wstawić do nagrzanego do 180 C piecyka i piec przez około 30 minut.
Babkę serową podawać na ciepło posypaną cukrem lub maczać sobie kawałeczki w cukrze.
Smacznego.
W większym rondlu zagotować lekko osoloną wodę, na gotującą się wodę wkładać serowe kuleczki , gotować kilka minut i gdy wypłyną na wierzch, wyciągać łyżką cedzakową i układać w naczyniu. Następnie polać je śmietaną wymieszaną z mlekiem. Naczynie wstawić do nagrzanego do 180 C piecyka i piec przez około 30 minut.
Babkę serową podawać na ciepło posypaną cukrem lub maczać sobie kawałeczki w cukrze.
Smacznego.