Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Babka twarogowa po huculsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo mocno serowa potrawa kresowa. Według mnie, najlepsza na słodko, więc warto ją sobie mocno posypać, przed spożyciem. cukrem.

Babka twarogowa po huculsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka twarogowa po huculsku

 

  • 500 g twarogu (może być tłusty, półtłusty lub chudy )

 

 

  • 1/2 szklanki maki pszennej

 

  • 1/2 szklanki śmietany (18 %) lub 1 szklanka słodkiej śmietanki

 

 

 

  • cukier

Sposób przygotowania:

Babka twarogowa po huculsku
Do rozdrobnionego białego sera dodać jajka, mąkę i sol. Dokładnie wszystko wymieszać by powstała jednolita masa. Oproszoną mąką dłonią formować z masy serowej male kuleczki ,troszkę większe od orzechów włoskich. Naczynie żaroodporne posmarować masłem.

W większym rondlu zagotować lekko osoloną wodę, na gotującą się wodę wkładać serowe kuleczki , gotować kilka minut i gdy wypłyną na wierzch, wyciągać łyżką cedzakową i układać w naczyniu. Następnie polać je śmietaną wymieszaną z mlekiem. Naczynie wstawić do nagrzanego do 180 C piecyka i piec przez około 30 minut.

Babkę serową podawać na ciepło posypaną cukrem lub maczać sobie kawałeczki w cukrze.

Smacznego.
Babka twarogowa po huculsku
Do rozdrobnionego sera dodajemy jajka i sol
Babka twarogowa po huculsku
W misce mieszamy se sobą jajka, make na jednolita masę
Babka twarogowa po huculsku
Z masy formujemy kulki i układamy w naczyniu
Babka twarogowa po huculsku
Upieczona babkę łamiemy na części i jemy z cukrem

Tagi:

babki ciasta