migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Babka serowa z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ta babka nie należy do moich ulubionych. Jest ciężka zbita i taka zakalcowata ze względu na dodatek sera. Jednak mojej mamie i mężusiowi bardzo smakuje więc moze znajdzie tez innych zwolenników.

Babka serowa z rodzynkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka serowa z rodzynkami

 

  • 350 g mąki
  • 250 g sera jak na sernik może byc mielony lub też z wiaderka
  • 2 jajka
  • 200 g margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 2 garście rodzynek
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • 5 kopiastych łyżek śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Babka serowa z rodzynkami
Margarynę rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Jajka wbić do miski, dodać cukier puder i utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać ser i wszystko zmiksować na jednolitą masę. Cały czas miksować i porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem, roztopioną margarynę i śmietanę. Na koniec dodać rodzynki i aromat rymowy. Formę na babkę natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do formy, ciasto wyrównac zwilżona łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok 50 minut. Po wystudzeniu dowolnie udekorować, u mnie biała polewa czekoladowa i kolorowa posypka.
Babka serowa z rodzynkami
Jajka wbić do miski, dodać cukier puder i utrzeć na puszystą masę.
Babka serowa z rodzynkami
Następnie dodać ser i wszystko zmiksować na jednolitą masę. Cały czas miksować i porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem, roztopioną margarynę i śmietanę. Na koniec dodać rodzynki i aromat rymowy.
Babka serowa z rodzynkami
Formę na babkę natłuścić i posypać tartą bułką.