Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Babka serowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i łatwa w przygotowaniu babka z dodatkiem sera. Długo zachowuje swoją świeżość i jest przy tym bardzo smaczna.

Babka serowa

Składniki:

Babka serowa

na ciasto

  • 350 g maki pszennej
  • 200 g białego sera
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 8 g proszku do pieczenia
  • aromat śmietankowy
  • 4 jajka
  • polewa
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 30 g masła

Sposób przygotowania:

Babka serowa
Biały ser mielimy lub przeciskamy przez maszynkę. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch. Dodajemy partiami zmielony biały ser. Do masy dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Ciasto pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Studzimy. Czekoladę mleczną łamiemy na kawałki i rozpuszczamy wraz z 30 g masła nad kąpielą wodna. Polewamy nią wystudzone ciasto.

Tagi:

ciasto babka