Sposób przygotowania:
Serowa babka z żurawinąETAP 1:
Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przez ten czas owoce powinny napęcznieć.
Jajka utrzeć z cukrami, aż masa znacznie zwiększy swoją objętość i stanie się prawie biała.
ETAP 2:
Miksując dodać serek, a następnie wlać powoli olej.
ETAP 3:
Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować.
ETAP 4:
Na końcu wsypać odsączoną, napęczniałą żurawinę i wmieszać za pomocą łyżki. Masę wylać do formy na babkę, którą wcześniej należy wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Wstawić babkę do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 45 min. Po upieczeniu, jeszcze ciepłą wyjąć z formy i ostudzić.
ETAP 5:
Przygotować owocowy lukier rozcierając soki z miodem i dodając stopniowo cukier puder, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Udekorować babkę lukrem i posypką.
Smacznego :)