Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 851]

Serowa babka z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wilgotna babka z dodatkiem serka i słodką żurawiną. Smaczna babka, która sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole.

Serowa babka z żurawiną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Serowa babka z żurawiną

BABKA SEROWA:

POLEWA:

  • 3 łyżki soku porzeczkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ok 1 szklanki cukru pudru
  • posypka czekoladowa

Sposób przygotowania:

Serowa babka z żurawiną

ETAP 1:

Serowa babka z żurawiną
Jajka ucierać z cukrem, aż masa stanie się puszysta.

Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przez ten czas owoce powinny napęcznieć.

Jajka utrzeć z cukrami, aż masa znacznie zwiększy swoją objętość i stanie się prawie biała.

ETAP 2:

Serowa babka z żurawiną
Do dobrze ubitych jajek dodać serek i wlać olej.

Miksując dodać serek, a następnie wlać powoli olej.

ETAP 3:

Serowa babka z żurawiną
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitej masy.

Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować.

ETAP 4:

Serowa babka z żurawiną
W masę wmieszać napęczniałą żurawinę.

Na końcu wsypać odsączoną, napęczniałą żurawinę i wmieszać za pomocą łyżki. Masę wylać do formy na babkę, którą wcześniej należy wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.

Wstawić babkę do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 45 min. Po upieczeniu, jeszcze ciepłą wyjąć z formy i ostudzić.

ETAP 5:

Przygotować owocowy lukier rozcierając soki z miodem i dodając stopniowo cukier puder, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Udekorować babkę lukrem i posypką.

Smacznego :)