ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Babka ucierana, szybka, łatwa, smaczna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babka ucierana jest bardzo smaczna, łatwa, szybka do upieczenia, jest puszysta, lekko wilgotna, smakuje na różne okazje.

Babka ucierana, szybka, łatwa, smaczna Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Babka ucierana, szybka, łatwa, smaczna

 

  • jajka 4 sztuki "L",
  • cukier 3/4 szklanki,
  • palma 200 gram miękka,
  • mąka tortowa 1 i 3/4 szklanki,
  • budyń śmietankowy 1 opakowanie,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
  • olejek pomarańczowy 1/2 pojemniczka,
  • czekolada deserowa 100 gram,
  • śmietana 18% 2 łyżki,
  • orzeszki ziemne 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Babka ucierana, szybka, łatwa, smaczna
Składniki temperatura pokojowa = do pojemnika dodać jajka, cukier, miękką palmę i mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być grudkowata.

Wsypać mąkę pszenną, budyń śmietankowy, proszek do pieczenia, wlać olejek pomarańczowy i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto. Keksówka silikonowa 22 cm, do formy wyłożyć ciasto.

Wierzch ciasta łyżką wygładzić, piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka.

W garnuszku rozpuścić połamaną czekoladę, wlać śmietanę i wymieszać, od razu polać wierzch babki i posypać zmielonymi orzeszkami ziemnymi.
Babka ucierana, szybka, łatwa, smaczna
Składniki powinny być o pokojowej temperaturze.
Babka ucierana, szybka, łatwa, smaczna
Ciasto ma mieć dość gęstą konsystencję.
Babka ucierana, szybka, łatwa, smaczna
Keksówki silikonowej nie trzeba smarować tłuszczem.
Babka ucierana, szybka, łatwa, smaczna
Czekolada ze śmietaną jest bardziej miękka.
Babka ucierana, szybka, łatwa, smaczna
Babka ucierana, szybka, łatwa, smaczna
Babka ucierana, szybka, łatwa, smaczna