Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 443]

Ucierana babka kakaowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mocno kakaowa babka ucierana z dodatkiem zsiadłego mleka dzięki któremu ciasto jest wilgotne i puszyste zarazem.

Ucierana babka kakaowa

Składniki:

Ucierana babka kakaowa

 

  • 125 g masła
  • 200g cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka zsiadłego mleka lub jogurtu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki kakao

Sposób przygotowania:

Ucierana babka kakaowa
Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj jajka, kolejno jedno po drugim, cały czas ucierając. Na koniec dodawaj mąkę przesianą z kakaem na zmianę z porcjami zsiadłego mleka.

Kiedy ciasto będzie gotowe dodaj do niego proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

Formę do babki wysmaruj masłem i oprósz mąką, ciasto przełóż do formy i piecz w temperaturze 150ºC przez godzinę, do tzw. suchego patyczka.