Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ucierana babka z twarogiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pysznej babki nie może zabraknąć na świątecznym stole.Babkę z twarogiem piekłam pierwszy raz i wyszła bardzo pyszna,puszysta i lekko wilgotna.

Ucierana babka z twarogiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ucierana babka z twarogiem

 

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 20 dag sera białego ( ja użyłam półtłustego )
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z połowy cytryny

 

  • Dodatkowo:
  • masło do posmarowania foremki
  • bułka tarta do oprószenia foremki
  • cukier puder do oprószenia babki

Sposób przygotowania:

Ucierana babka z twarogiem
1.Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy.Następnie dodajemy ser biały i sok z cytryny,dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy mąkę tortową i proszek do pieczenia. 2.Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki,posmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. 3.Babkę pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona.Studzimy i wyjmujemy z formy. 4.Babkę oprószamy cukrem pudrem. Rady:szklanki użyłam o pojemności 250 ml.
Ucierana babka z twarogiem
Z podanych składników stopniowo ucieramy ciasto.
Ucierana babka z twarogiem
Przygotowane ciasto przekładamy do formy na babkę.
Ucierana babka z twarogiem
Babkę pieczemy,studzimy i oprószamy pudrem.