smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Babka ucierana piegusek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Babkę pieguska robię często, nie tylko na święta.. Piekę w formie z kominem. Szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna.

Babka ucierana piegusek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka ucierana piegusek

 

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka suchego maku
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki ciepłej wody

 

 

Sposób przygotowania:

Babka ucierana piegusek
1 Jajka utrzeć z cukrem do białości. 2 Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać. 3.Podczas ucierania dolewać olej , a następnie wsypać mak. 4 Natłuścić formę do babki z kominem tłuszczem i wysypać kaszą manną. Moja foremka miała 22 cm średnicy. Wlać ciasto do formy i piec w 180 stopniach około 45 min. Po wystudzeniu polać lukrem (ucierając cukier puder z wodą).
Babka ucierana piegusek
Babka piegusek w środku po rozkrojeniu.

Tagi:

jajko jajka mak