madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Babka wg madzik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Świetna na Wielkanocny stół.

Babka wg madzik

Składniki:

Babka wg madzik

 

Sposób przygotowania:

Babka wg madzik
Białka oddzielić od żółtek, następnie ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Kolejno dodać żółtka, mąki pszenną i ziemniaczaną przesiane przez sito i wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec dodać oliwę oraz ocet. Całość razem dobrze wymieszać. Formę do babki najlepiej kamienną wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec ok. 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polać lukrem lub polewą czekoladową, ewentualnie posypać cukrem pudrem.