reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Babka z majonezem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Babka jest puszysta i bardzo smaczna, a majonez nie wyczuwalny, Dodałam do niej tylko skórkę, ale możecie dodać też bakalie, byle nie za dużo :)

Babka z majonezem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka z majonezem

 

  • 5 jaj M lub 4 L

 

  • 4 łyżki majonezu ( u mnie Kielecki)

 

  • 3/4 szklanki cukru pudru

 

 

 

  • 16 g cukru waniliowego

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • kilka kropli olejku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Babka z majonezem
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Powoli, ciągle ubijając dodajemy cukier i cukier waniliowy i majonez Teraz już działamy ręcznie- stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i skórkę i olejek cytrynowy. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40- 45 minut do suchego patyczka Upieczoną babkę wyjmujemy i zostawiamy do ostudzenia. Zimna dekorujemy według uznania- cukrem pudrem lub tak jak ja gorzką i biała czekoladą.
Babka z majonezem
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Powoli, ciągle ubijając dodajemy cukier i cukier waniliowy i majonez - resztę mieszamy już ręcznie
Babka z majonezem
foremkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy margaryną