kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Babka majonezowa z cytrynową skórką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszną babkę z dodatkiem majonezu i skórki cytrynowej. Ciasto jest wilgotne i puszyste. Polecam.

Babka majonezowa z cytrynową skórką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka majonezowa z cytrynową skórką

 

  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 1 duży cukier waniliowy
  • 10 dag masła
  • 10 dag skórki cytrynowej
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tortownica 24 cm
  • masło do tortownicy
  • bułka tarta do tortownicy

Sposób przygotowania:

Babka majonezowa z cytrynową skórką
Masło przekładamy na patelnie i rozpuszczamy, odstawiamy. Do miski wybijamy jajka i wsypujemy oba cukry, miksujemy. Do ubitej masy dodajemy majonez, skórkę cytrynową i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy lekko ciepłe masło i miksujemy aż składniki się połączą. Tortownicę smarujemy masłem i wsypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Przed podaniem posypujemy ciasto cukrem pudrem. 
Babka majonezowa z cytrynową skórką
Jajka wybijamy do miski i wsypujemy cukry.
Babka majonezowa z cytrynową skórką
Do ubitej masy jajecznej dodajemy skórkę cytrynową.
Babka majonezowa z cytrynową skórką
Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem.
Babka majonezowa z cytrynową skórką
Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej blaszki.