montajka

montajka

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Backfisch - ryba w cieście piwnym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Rybę tą można kupić na każdym jarmarku w Niemczech. Podają ją z bułką i romoulade. A ja robię z ziemniakami i kapustą.

Backfisch - ryba w cieście piwnym

Składniki:

Backfisch - ryba w cieście piwnym

 

  • Filety rybne najlepiej długie i dosyć grube np. z Pangi
  • 1 jajo
  • około 200 ml piwa
  • około 6 łyżek mąki
  • sól (2 łyżeczki
  • olej do smażenia (1/2 - 1 litra)

Sposób przygotowania:

Backfisch - ryba w cieście piwnym
Olej rozgrzać w głębokiej patelni lub garnku. Białko odzielić od żółtka. Białko ubić na sztywno mikserem, dodać żółto, ubijać. Wlać piwo, dodać sól i wsypać tyle mąki aby ciasto było gęste (gęściejsze od naleśnikowego) Krótko wymieszać mikserem. Filety wrzucamy do ciasta i dokładnie obtaczamy aby jak najwięcej go nabrać. Wrzucać do głębokiego gorącego oleju i opiekać. Rybę tą osobiście uwielbiam!