Sposób przygotowania:
Bagietka francuskaprzygotowanie

Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody i odstawiamy na 5 min, żeby ruszyły.
2,5 szklanki mąki przekładamy do miski, dodajemy zaczyn, sól i zagniatamy ok. 10 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Dodajemy stopniowo po łyżce mąki i ponownie zagniatamy, aż do wykorzystania całej mąki, a ciasto będzie odchodziło od ręki,
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 min. do podwojenia objętości.
Potem ponownie krótko zagniatamy i odstawiamy na 5 min.
wyrastanie

Ciasto dzielimy na dwie części.
Każdą rozwałkowujemy na kształt prostokąta i zwijamy jak roladę, końce lekko zawijamy do wewnątrz Przekładamy bagietkę połączeniem do dołu, aby nie było go widać.
Trzymając za końce rozciągamy ciasto, aby stworzyć bułkę o dł. ok. 30 – 35 cm.
wypiekanie

Przekładamy na specjalną blaszkę do bagietek, lub zwykłą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 30 min do ponownego wyrośnięcia
Przed pieczeniem nacinamy pod skosem w kliku miejscach.
Pieczemy w temp. 230 C przez ok. 30-35 min.