zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Słonecznikowy pszenno - żytni chleb bez wyrabiania

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dziś mam znowu chleb bez wyrabiania. Tym razem to jest moja wersja i równie smaczna. Jak widać takie chleby bez wyrabiania są świetne.

Słonecznikowy pszenno - żytni chleb bez wyrabiania

Składniki:

Słonecznikowy pszenno - żytni chleb bez wyrabiania

 

Sposób przygotowania:

Słonecznikowy pszenno - żytni chleb bez wyrabiania
Do miski wrzucić drożdże, wsypać cukier i mieszać aż drożdże zrobią się płynne. Następnie wlać wodę, olej i mleko i wsypać mąki oraz słonecznik i sól. Wymieszać wszystko i zakryć miskę folią spożywczą. Schować ją na noc do lodówki, a następnego dnia szybko zagnieść ciasto. Oprószyć mąką i zakryć ściereczką a potem zostawić ciasto do podwojenia objętości formując ciasto wcześniej na bochenek.

Gdy ciasto rośnie do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne.

Piekarnik nastawić na 200 stopni a gdy się nagrzeje do naczynia szybko przełożyć wyrośnięte ciasto i zakryć pokrywką.

Chleb piec 35 minut a potem zdjąć pokrywkę i dalej piec jeszcze 20 minut.

Chleb po upieczeniu wyjąć z naczynia i wystudzić go na kratce.