Sposób przygotowania:
Słonecznikowy pszenno - żytni chleb bez wyrabiania
Do miski wrzucić drożdże, wsypać cukier i mieszać aż drożdże zrobią się płynne. Następnie wlać wodę, olej i mleko i wsypać mąki oraz słonecznik i sól. Wymieszać wszystko i zakryć miskę folią spożywczą. Schować ją na noc do lodówki, a następnego dnia szybko zagnieść ciasto. Oprószyć mąką i zakryć ściereczką a potem zostawić ciasto do podwojenia objętości formując ciasto wcześniej na bochenek.
Gdy ciasto rośnie do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne.
Piekarnik nastawić na 200 stopni a gdy się nagrzeje do naczynia szybko przełożyć wyrośnięte ciasto i zakryć pokrywką.
Chleb piec 35 minut a potem zdjąć pokrywkę i dalej piec jeszcze 20 minut.
Chleb po upieczeniu wyjąć z naczynia i wystudzić go na kratce.
Gdy ciasto rośnie do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne.
Piekarnik nastawić na 200 stopni a gdy się nagrzeje do naczynia szybko przełożyć wyrośnięte ciasto i zakryć pokrywką.
Chleb piec 35 minut a potem zdjąć pokrywkę i dalej piec jeszcze 20 minut.
Chleb po upieczeniu wyjąć z naczynia i wystudzić go na kratce.
zewa
ma być 1 łyżka cukru
gosiapiotrek23
zewa
Szczerze przyznam, że tak nie robiłam i nie wiem. Może się uda. ale trzeba by luz zostawić bo jednak chleb wyrasta ponad krawędź dolnej części naczynia.
gosiapiotrek23
Ok dzięki ;)