zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Bagietki żytnio- pszenne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Postanowiłam i ja wypróbować przepis na bagietki Joli http://straga.pl/przetwory/bagietki-pszenno-zytnie-ekspresowe-rustykalne-bagietki/ Wyszły pyszne

Bagietki żytnio- pszenne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bagietki żytnio- pszenne

 

 

Sposób przygotowania:

Bagietki żytnio- pszenne
Do misy robota wlać letnie mleko, dodać cukier i rozdrobnione drożdże. W letniej wodzie umieścić margarynę i trzymać aż margaryna zmięknie. Włączyć robot i chwilę mieszać. Potem wlać tę wodę i nadal mając włączony robot wsypywać porcjami obie mąki wymieszane z solą. Ciasto wyrabiać kilka minut aż będzie gładkie. Miskę robota zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia. Gdy ciasto podrośnie wyjąc je na podsypany mąką blat i wyrobić ciasto przez chwilę zakładając boki do środka na kształt koperty. Ciasto podzielić na 4 części, zrobić podłużne bagietki i ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem przeznaczonym do pieczenia. Bagietki oprószyć mąką i zrobić ukośnie na nich nacięcia, zostawić do lekkiego podrośnięcia. Bagietki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni z blachą z wodą umieszczoną na dnie piekarnika przez 10 minut. A potem zmniejszyć temperaturę do 180 i piec jeszcze 15 minut. Upieczone bagietki wystudzić zakryte ściereczką.
Bagietki żytnio- pszenne
najpierw wyrobić ciasto w misie robota .
Bagietki żytnio- pszenne
zostawić ciasto w misie do wyrośnięcia .
Bagietki żytnio- pszenne
uformować bagietki i zostawić do wyrośnięcia
Bagietki żytnio- pszenne
bagietki upiec i wystudzić zakryte ściereczką