Sposób przygotowania:
Bagietki żytnio- pszenne
Do misy robota wlać letnie mleko, dodać cukier i rozdrobnione drożdże. W letniej wodzie umieścić margarynę i trzymać aż margaryna zmięknie. Włączyć robot i chwilę mieszać. Potem wlać tę wodę i nadal mając włączony robot wsypywać porcjami obie mąki wymieszane z solą. Ciasto wyrabiać kilka minut aż będzie gładkie. Miskę robota zakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia. Gdy ciasto podrośnie wyjąc je na podsypany mąką blat i wyrobić ciasto przez chwilę zakładając boki do środka na kształt koperty. Ciasto podzielić na 4 części, zrobić podłużne bagietki i ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem przeznaczonym do pieczenia. Bagietki oprószyć mąką i zrobić ukośnie na nich nacięcia, zostawić do lekkiego podrośnięcia. Bagietki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni z blachą z wodą umieszczoną na dnie piekarnika przez 10 minut. A potem zmniejszyć temperaturę do 180 i piec jeszcze 15 minut. Upieczone bagietki wystudzić zakryte ściereczką.