Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Naleśniki z mięsem mielonym pod beszamelem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso mielone zawinięte w naleśniki i zapieczone pod pomidorowym beszamelem. Naleśniki w takim sosie dodatkowo zmiękną, a sos z wierzchu się przypiecze.

Naleśniki z mięsem mielonym pod beszamelem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Naleśniki z mięsem mielonym pod beszamelem

NALEŚNIKI:

NADZIENIE:

  • 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • bazylia suszona
  • olej do smażenia

SOS BESZAMELOWY:

Sposób przygotowania:

Naleśniki z mięsem mielonym pod beszamelem

ETAP 1:

Naleśniki z mięsem mielonym pod beszamelem
Mięso smażyć z przecierem pomidorowym, aż stanie się gęste.

Przygotować naleśniki ucierając wszystkie składniki na jednolitą masę. Gdyby ciasto było za gęste, należy dodać odrobinę wody. Smażyć cienkie naleśniki.
Czosnek rozgnieść i wrzucić na rozgrzany olej, a po chwili dodać drobno posiekaną cebulę. Smażyć, aż cebula się zeszkli i zmięknie, po czym dołożyć mięso. Lekko podsmażyć, wlać przecier pomidorowy, koncentrat i dobrze przyprawić. Dusić do momentu uzyskania gęstego sosu.

ETAP 2:

Naleśniki z mięsem mielonym pod beszamelem
Na naleśnik kłaść porcję mięsa i zawijać w rulon.

Wykładać porcje na naleśniki i zawijać w ruloniki. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć naleśniki z farszem.

ETAP 3:

Naleśniki z mięsem mielonym pod beszamelem
Do sosu śmietankowego wlać przecier pomidorowy.

Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę, dokładnie połączyć. Smażyć ok 2 min, nie dopuszczając, aby mąka się zrumieniła. Cały czas mieszając wlewać powoli mleko. Najlepiej użyć trzepaczki, bo będą robiły się grudki. Wlać przecier pomidorowy, przyprawić i zagotować.

ETAP 4:

Naleśniki z mięsem mielonym pod beszamelem
Na naleśniki wylać sos beszamelowy.

Wlać na wierzch zawiniętych naleśników i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 30 min. Wierzch dodatkowo można posypać żółtym serem.
Smacznego