Sposób przygotowania:
Pizza na wypasie z serem w rancie
Do blendera przekładamy pomidory z puszki, dodajemy obrane ząbki czosnku i papryczki chilli – blendujemy na gładki sos. Sos doprawiamy do smaku sola i cukrem, odstawiamy.
Do miseczki rozkruszamy drożdże posypujemy je cukrem, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.
Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z solą. Do mąki wlewamy rozczyn wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ręką ciasto. Kiedy ciasto stanie się jednolite dolewamy oliwę i wyrabiamy ciasto raz jeszcze aż wchłonie cały tłuszcz a ciasto zacznie odchodzić od ręki.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość (około 1 godziny).
Blat podsypujemy mąką 00 (lub kaszą manną wtedy ciasto będzie bardziej chrupiące), ciasto wyrabiamy raz jeszcze i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na okrągły placek, który układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i układamy go 2-3 centymetry od brzegu ciasta, pozostałym ciastem opatulamy ser.
Środek placka smarujemy sosem i układamy dodatki u nas pomidory pokrojone na ćwiartki (pozbawione gniazd nasiennych), cebulę pokrojoną w piórka i pokrojoną mozzarellę.
Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220-250 stopni i pieczemy 12-15 minut.
Po upieczeniu na pizzę kładziemy szynkę (tą surową układamy zawsze po upieczeniu ), posypujemy świeża bazylią i serwujemy.
Do miseczki rozkruszamy drożdże posypujemy je cukrem, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.
Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z solą. Do mąki wlewamy rozczyn wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ręką ciasto. Kiedy ciasto stanie się jednolite dolewamy oliwę i wyrabiamy ciasto raz jeszcze aż wchłonie cały tłuszcz a ciasto zacznie odchodzić od ręki.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość (około 1 godziny).
Blat podsypujemy mąką 00 (lub kaszą manną wtedy ciasto będzie bardziej chrupiące), ciasto wyrabiamy raz jeszcze i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na okrągły placek, który układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i układamy go 2-3 centymetry od brzegu ciasta, pozostałym ciastem opatulamy ser.
Środek placka smarujemy sosem i układamy dodatki u nas pomidory pokrojone na ćwiartki (pozbawione gniazd nasiennych), cebulę pokrojoną w piórka i pokrojoną mozzarellę.
Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220-250 stopni i pieczemy 12-15 minut.
Po upieczeniu na pizzę kładziemy szynkę (tą surową układamy zawsze po upieczeniu ), posypujemy świeża bazylią i serwujemy.
zosiani
halina