SUPERPRZEPIS

Pizza na wypasie z serem w rancie

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Pizza na wypasie z serem w rancie Więcej zdjęć (5)

Pizza w stylu amerykańskim. Pieczona na nieco grubszym cieście z pysznym, ciągnącym się serem w rancie zaskoczy i zachwyci nie jednego smakosza pizzy, polecam.

Składniki:

Pizza na wypasie z serem w rancie

 

  • 0,5 kg mąki 00 ( w ostateczności 450 )
  • 300 ml letniej wody
  • ½ opakowania drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Ostry sos pomidorowy na pizzę
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 papryczki chilli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • Kilka kropel tabasco (opcjonalnie)
  • Sól, cukier do smaku
  • Dodatkowo:
  • 500 gram sera żółtego lub mozzarelli w kawałku
  • Ulubione dodatki, u nas:
  • 2 kulki mozzarelli
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 100 gram szynki np., szwardzwaldzkiej lub prosciutto

Sposób przygotowania:

Pizza na wypasie z serem w rancie
Do blendera przekładamy pomidory z puszki, dodajemy obrane ząbki czosnku i papryczki chilli – blendujemy na gładki sos. Sos doprawiamy do smaku sola i cukrem, odstawiamy.

Do miseczki rozkruszamy drożdże posypujemy je cukrem, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.

Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z solą. Do mąki wlewamy rozczyn wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ręką ciasto. Kiedy ciasto stanie się jednolite dolewamy oliwę i wyrabiamy ciasto raz jeszcze aż wchłonie cały tłuszcz a ciasto zacznie odchodzić od ręki.

Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość (około 1 godziny).

Blat podsypujemy mąką 00 (lub kaszą manną wtedy ciasto będzie bardziej chrupiące), ciasto wyrabiamy raz jeszcze i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na okrągły placek, który układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i układamy go 2-3 centymetry od brzegu ciasta, pozostałym ciastem opatulamy ser.

Środek placka smarujemy sosem i układamy dodatki u nas pomidory pokrojone na ćwiartki (pozbawione gniazd nasiennych), cebulę pokrojoną w piórka i pokrojoną mozzarellę.

Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220-250 stopni i pieczemy 12-15 minut.

Po upieczeniu na pizzę kładziemy szynkę (tą surową układamy zawsze po upieczeniu ), posypujemy świeża bazylią i serwujemy.
Pizza na wypasie z serem w rancie
Ciasto przygotowujemy zgodnie z przepisem- wyrabiamy aż zacznie odchodzić od ręki
Pizza na wypasie z serem w rancie
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i układamy go 2-3 centymetry od brzegu ciasta, pozostałym ciastem opatulamy ser.
Pizza na wypasie z serem w rancie
Środek placka smarujemy sosem i układamy dodatki
Pizza na wypasie z serem w rancie
Do blendera przekładamy pomidory z puszki, dodajemy obrane ząbki czosnku i papryczki chilli – blendujemy na gładki sos. Sos doprawiamy do smaku sola i cukrem, odstawiamy.