Sposób przygotowania:
Bagietki ze szczypiorkiem
W połowie wody rozpuszczamy drożdże, cukier oraz około 4 łyżki mąki. Mąki dodajemy tyle by gotowy rozczyn miał konsystencję śmietany. Tak przygotowany odstawiamy by drożdże zaczęły pracować na około 15 minut. Między czasie szczypiorek kroimy (powinno być go około 6 łyżek). Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, wodę , rozpuszczone i przestudzone masło oraz sól. Zagniatamy ciasto około 10-15minut. Gotowe powinno odchodzić od ręki i naczynia. Do uformowanej kuli dodajemy pokrojony szczypiorek. Całość ponownie zagniatamy. Gdy szczypiorek dobrze się połączy z ciastem, ciasto formujemy w kule i odstawiamy do podrośnięcia. Gotowe wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy na prostokąt (długość prostokąta powinna równać się długości blaszki na której będziemy piec bagietki – u mnie 35 cm). Ciasto wałkujemy dość cienko –około 7 mm. Gotowe dzielimy na 3 części. Każdą część rolujemy. Tak uformowane bagietki przekładamy na przygotowaną blaszkę, układając miejscem zlepienia do dołu. Bagietki pozostawiamy do podrośnięcia. Gdy podrosną nożem nacinamy je w kilku miejscach i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Jedną z bagietek dodatkowo obłożyłam plasterkami pomidorków. Bagietki pieczemy około 25 minut w 180˚C do zrumienienia. Gotowe studzimy.
gusia1000